SWITCH TO ENGLISH

Buc
Rólunk Elérhetőségeink GYIK Képtár Cikkek, előadások Ajánlott szakirodalom Link ajánló Űrlap
oxalat ko
 

Gyakori kérdések:

1, Mikorra van kész a beküldött minta vizsgálata?

2, Hogyan értesítenek a vizsgálati eredményről?

3, Kérhetek-e telefonos értesítést?

4, Hogyan vizsgálják a húgyköveket a BUC-ban?

5, Küldhetek-e vizeletet a BUC-ba?

6, Mennyi minta szükséges a vizsgálathoz?

7, Vizsgálat után visszakaphatom-e a beküldött kő maradékát?

8, Vizelet üledék mikroszkópos vizsgálatával talált kristályok alapján lehet-e következtetni a fennálló urolithiasis típusára?

 

 

 

 

 

1, A vizsgálatok elvégzését és az eredmény közlését általában a minta beérkezését követő 1 héten belül vállaljuk. Vizsgálatokat hetente egy alkalommal, a beérkezett minták számától függően általában pénteken végzünk.

 

2, Eredmény csak elektronikus úton, pdf dokumentumban küldünk a beküldő állatorvos e-mail címére. Ezért e-mail cím megadása minden esetben kötelező.

 

3, A vizsgálati eredményt kizárólag írásban közöljük, ezért telefonos leletközlésre nincs mód. Egy adott minta vizsgálatának állásáról azonban lehet telofonon érdeklődni, és szóbeli szaktanácsadásra illetve konzultációra is van lehetőség (Lásd elérhetőségeink).

 

4, A vizsgálati anyagok többségét, az úgynevezett makroszkópos vizsgálat után, a Harzalith nevű ultramikro-kémiai procedúrával vizsgáljuk. Ezt a protokollt a humán (emberi) eredetű húgykövek vizsgálatára fejlesztették ki. A módszer állatorvosi adaptálását Dr. Bende Balázs és a Harzalith kidolgozója, Dr. Berényi Mihály végezte el. Az eredeti diagnosztikum az állatorvosi gyakorlatban kiegészül további két reagenssel, melyek a különböző purin származékok megkülönböztetésére alkalmasak. Kontroll vizsgálatokat és a rutin módszerrel nem egyértelmű eredményt adó minták analízisét infravörös spektroszkópiás eljárással végezzük.

 

5, A BUC vizsgálati módszere kifejezetten szilárd anyagok vizsgálatára alkalmas, ezért a centrum vizelet minták vizsgálatát nem vállalja. A vizelet üledékének vizsgálata egyszerű fénymikroszkópos eljárás, mely más állatorvosi diagnosztikai laboratóriumok szolgáltatásai között szerepel.

 

6, A centrum vizsgálati módszerének egyik nagy előnye a viszonylag kis mintaszükséglet. Már néhány mikrogrammnyi minta is elegendő lehet a diagnózis felállításához. Praktikusan gombostűfejnyi, mákszenyi minta már bőségesen elegendő a vizsgálathoz. Ez - természetesen - nem jelenti azt, hogy egy eltávolított húgykőből elég egy kis darabot letörni és elküldeni vizsgálatra, hiszen a teljes analízishez a kő egészére van szükség (Lásd Rólunk menűpont/Mintaküldés).

 

7, A vizsgálat után maradt anyagok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért megsemmísítésre kerülnek. A különleges, érdekes vagy tanulságos eseteket fényképen megörökítjük.

 

8, Az állatok (és az ember) vizeletében egészséges esetben is kisebb - nagyobb mennyiségben lehet találni mikroszkópikus méretű kristályokat. Éppen ezért - egyes esetek kivéve - struvit vagy éppen oxalát kristályok jelenléte véletlenszerű is lehet. Vannak azonban olyan húgykövességgel járó betegségek amikor olyan kristályok jelennek meg a vizeletben, amik egészséges egyedekben nem fordulnak elő (pl. cisztinuria).

 

spacer
        Netstudio
 

 
Netstudio EOX