SWITCH TO ENGLISH

Buc
Rólunk Elérhetőségeink GYIK Képtár Cikkek, előadások Ajánlott szakirodalom Link ajánló Űrlap

 

Tisztelt Látogató!

 

Az alábbiakban a BUC vizsgálati anyagairól készített képekből látható egy válogatás.

Az oldalon található képek, szövegek a Budapesti Urolth Centrum tulajdonát képezik. Azok bármilyen felhasználása csak a centrum képviselőjének írásos engedélye alapján lehetséges.

A képek méretét és felbontását a webes megjelenítéshez optimalizáltuk. Oktatási vagy egyéb tudományos illetve prezentációs célra a centrumtól az eredeti 300 dpi felbontású képek igényelhetők.

 

ammónium-urát kő egy dalmatából Struvit kő Vadászgörény köve
Dalmatákban tipikusan előforduló purin vegyületből (ammónium-urát) álló urolith keresztmetszeti képe. A kőképződés egyik ritka, de klasszikus oka a húgyutakba került idegen test. Ebben a kőben jól látható a sebészeti varrófonal mely elindította a kőképződést. Vadászgörényből származó struvit tartalmú urolith.
Brushit urolith Húgykő lóból Cisztin kő macskából
Egy ritkaság. Brushit (kalcium-hidrogén-foszfát) tartalmú urolith mely egy yorkshire terrierből származik. Lovakban ritka betegség a húgykövesség. Ennek a lóból származó struvit és kalcium-karbonát tartalmú kőnek a "közepén" szerves szöveti törmelék volt a kőképződés kiváltója. A cisztinuria olyan anyagcsere betegség melynek egyetlen jele a cisztin tartalmú urolithok képződése. Ez az érdekes színű cisztinkő házi macska húgyhólyagjából származik.
Ammónium-urát urolith urát urolith felülete microlithok
Purin bázisú urolithok nem csak dalmatákban képződnek. Ez a 3 cm hosszú tojásdad kő egy angolbulldog hólyagjában képződött. Az előző urát kő felületének mikroszkópos felvételén látható, hogy a kő apró "golyócskákból" un. spherulithokból épül fel. A képződő apró urolithok ki is ürülhetnek a vizelettel. A képen 0,1-0,4 mm átmérőjú ammónium-urát tartalmú microlithek mikroszkópos képe látható.
Macska vesekő röntgen Kalcium-oxalát vesekő ultrahang vizsgálat
A vesekövesség állatokban jóval ritkább mint emberekben. Macskákban - tapasztalatok szerint -még ritkább ez a lokalizáció. A röntgen képen kétoldali vesekövesség látható macskában. A röntgenen látható beteg veséiből kioperált whewellite (kalcium-oxalát monohidrát) tartalmú vesekő (nephrolith) makroszkópos képe (max átmérője 4mm). Húgyhólyagkövesség tipikus ultrahang vizsgálati képe. A felvételt Dr. Vrabély Tamás készítette.

 

 

        Netstudio
 

 
Netstudio EOX