SWITCH TO ENGLISH

Buc
Rólunk Elérhetőségeink GYIK Képtár Cikkek, előadások Ajánlott szakirodalom Link ajánló Űrlap
Kutya
 

A BUC

A Budapesti Urolith Centrumot 2000-ben Dr. Bende Balázs alapította. A centrum két fő célkitűzéssel jött létre:

  1. állati (főleg kutya és macska) eredetű húgykövek analitikai vizsgálatával a húgyköves betegek kezelésének segítése
  2. a kedvtelésből tartott állatok húgykövességének, és ezzel összefüggő háttérbetegségeinek tudományos vizsgálata.

A BUC a Budapesti Állatkórházban működik(1135 Budapest, Lehel u. 43.).

 

Tevékenység

A BUC-ban az állatorvosok által beküldött állatokból származó húgyköveket (urolithokat) megvizsgáljuk, összetételüket megállapítjuk. A vizsgálat eredményéből következtetni lehet arra a fő okra (háttérbetegségre), amely kiváltotta, vagy elindította az adott betegben a húgykőképződést. Ennek ismeretében a megfelelő kezelés, diéta kiválasztásával a húgykövesség újbóli kialakulásának veszélyét (adott esetben újabb műtéti beavatkozás lehetőségét) csökkenteni vagy megszüntetni lehet.

A vizsgálati eredményről minden esetben olyan értesítést küld a BUC a kezelő állatorvosnak, mely a vizsgálati eredményen kívül leírja a lehetséges háttérbetegségeket, és kezelési szaktanácsot is tartalmaz.

 

Vizsgálati díjak, feltételek:

A Budapesti Urolith Centrumban az állatokból származó húgykövek összetételét rutin szerűen mikroszkópos és ultramikro-kémiai módszerekkel vizsgáljuk.

Vizsgálatokat a beérkezett minták számától függően általában hetente egy alkalommal, legtöbbször pénteken végzünk. Ezért a beküldött mintáról lelet leggyakrabban kb 1-2 héten belül várható.

A vizsgálati díjakat számla ellenében kizárólag átutalással lehet kiegyenlíteni. A laboratóriumban a szolgáltatás díjának kifizetésére nincs lehetőség. A postán feladott, vagy futárral küldött minták mellé kérjük ne mellékeljenek készpénzt. Mivel a BUC nem önálló vállalkozás, a vizsgálatról számlát az igénylő állatorvos felé a Budapesti Állatkórház Kft. állít ki (1135 Budapest, Lehel u. 43. adószám: 10301591-2-41, bankszámlaszám:

Erste bank 11670009-07704000-70000001)

Számlát elektronikusan küldünk, e-mail útján havonta. Ha a számlát a leletközlésre megadott e-mail címtől eltérő postafiókba kell küldeni, akkor azt kérjük külön jelezni (akár kisérőlapon, vagy külön e-mailben). A számlák fizetési határideje a kiállítástól számított 8 nap.

A BUC szolgáltatását minden állatorvos igényelheti. Vizsgálati megrendelést csak állatorvos által kitöltött megrendelőlappal fogadunk el. A vizsgálat költségét a megrendelő állatorvosnak számlázzuk ki. A minták mellett küldött készpénzért felelősséget nem tudunk vállalni, kérjük ennek mellőzését.
Az analízis elvégzését a BUC vizsgálat igénylő űrlapját kitöltve lehet igényelni.

Leletet minden esetben e-mailben küldünk.

 

Mintaküldés

A mintákat a kitöltött űrlappal együtt postán vagy személyesen lehet eljuttatni a centrumba. On-line kitöltött és elküldött űrlap esetén a minta mellett elegendeő a beküldő állatorvos és a tulajdonos nevét feltüntetni.

A műtéttel eltávolított vagy spontán ürült húgyköveket desztillált vagy csapvízzel alaposan le kell mosni. Szövetmaradványoktól, vértől megtisztítva és száraz állapotban célszerű a köveket a centrumba eljuttatni. Nedves, szennyezett (elsősorban véres) minták feldolgozása az átlagosnál hosszabb időt vesz ígénybe.

Egy betegből származó kisszámú (5 különálló darabnál kevesebb) urolith esetében az összes, nagyobb mennyiségű minta esetében reprezentatív mennyiséget (5 darab) érdemes a laborba küldeni. Ha a kövek között van a minta átlagánál nagyobb vagy attól eltérő jellegű, akkor célszerű azt is beküldeni.
A mintákat nem szabad összetörni vagy porítani. A csomagolás során is ügyelni kell arra, hogy a mintát lehetőleg nehezen törhető műanyag tartóedényben, törés ellen védő borítékban adjuk postára.

A megfelelően előkészített mintát, a kitöltött űrlappal együtt az alábbi címre lehet küldeni:

Dr. Bende Balázs PhD
Budapesti Urolith Centrum

Budapesti Állatkórház Kft.
1135 Budapest, Lehel u. 43.
Magyarország

spacer
        Netstudio
 

 
Netstudio EOX